ZEEAQUARIUM ON-LINE GIDS

De apparatuur is zeer belangrijk om het water terug te zuiveren. Het hoeven niet bepaald de duurste apparatuur te zijn maar neem best wel de gemiddelde kwaliteitsapparaten.  De goedkoopste merken zijn soms snel stuk of hebben te weinig vermogen.  Hieronder worden de meest voornaamste apparaten voorgesteld. Door op het apparaat te klikken gaat er een venster open. In dit venster vind je de nodige informatie.

Eiwitafschuimer


Door een eiwitafschuimer te gebruiken houden we ons water zuiverder. Er zal er ook meer zuurstof inkomen door het opschuimen via de roterende pomp. Dit zal zorgen dat de pH waarde stabieler blijft.

En het zal voor +/- 10% vervuiling verwijderen.

Wervelbedfilter


Hier worden fijne vaste deeltjes in een wervelende beweging naar omhoog gestuurd door phosphaat(PO4) pellets of door actieve kool.

Het voornaamste is het gebruik van PO4 pellets. Een actieve kool filter is als extra bij geplaatst.


Opvoerpomp


Een goede pomp moet genoeg kracht hebben om het water van de sump onder het zee- aquarium naar boven te stuwen.

De pomp moet toch een opvoor- hoogte hebben van minstens 2 meter.

Het beste merk aangeraden is van het merk 'Jebao/Jecod'.


Stromingspompen


Er kan niet genoeg stroming zijn in je zeeaquarium. De stroming zal zorgen dat het vuil opwoeld wordt en zo door de filter zal wegstromen.

Het wateroppervlak dient zo te bewegen dat er geen stil- staande zones meer zijn. De vissen zullen absoluut mooi door de stroming kunnen zwemmen.

Verwarmers


In de zomer zal je eerder een koeler nodig hebben, maar in de winter dien je het water te verwarmen tot 25°C a 26°C.

Neem vooral een verwarmer die past in je sump. Vooraan de sump kan je deze goed in het oog houden.

Neem een verwarmer van goede kwaliteit.

Koeler


Het is zomer en in je huis- kamer loop de temperatuur op. Je zeewater temperatuur zal snel omhoog gaan, dit is schadelijk voor je dieren. Door een koelsysteem te gebruiken kunnen we de 25°C a 26°C behouden. Een koeler is niet goedkoop, maar het kan je veel kosten besparen door je dieren te redden.

LED Verlichting


Een goede LED verlichting is zeer belangrijk om je dieren van energie te voorzien. Lagere dieren hebben zoöxanthellen, die nemen het licht op en zorgen voor zuurstof en suikers. Hoe meer licht er is, hoe gezonder alles zal blijven. LED is ook zuinig in verbruik en gaan ook dieper in het water doordringen.

LED verlichting is een dure aankoop, maar bedenk dat je dit eruit haalt in verbruik. Men moet geen lampen meer vervangen en het is minder warm dan HQI of T5 lampen.